Main menu:

keresés:

kategoriák:

címkék:

Blogtár

2019. május 6.

Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a megrendeléseim száma, ezért nem tudok minden megkeresésnek, kérésnek eleget tenni.  

Előjegyzéseket jelenleg 2019. harmadik negyedévére tudok felvenni. Megértésüket köszönöm.

2019. április 17.

Mivel az utóbbi időben egyre több megrendelésünk érkezik, és továbbra is szeretnénk minőségi munkát végezni, nem tudunk gyors határidőre javítást vállalni. Aki mégis ilyen kéréssel fordul hozzánk, kérését sürgősségi felárral tudjuk csak teljesíteni.

A másik dolog, amire ki szeretnék térni: a megbeszélt időpontokat kérem, hogy tartsák be! A műhelyben folyamatos munkavégzés zajlik, és ezt a folyamatot kell megszakítanunk az ügyfélfogadás miatt. A bejegyzett időpontokhoz igazodva igyekszünk rendelkezésre állni, de késés esetén hasznos időt veszítünk el a munkaidőnkből. Vannak munkafolyamatok, melyeket nem lehet gyorsan abbahagyni, félretenni. Ilyen például a ragasztás, lakkozás. Mi sem szeretünk másokat megváratni, ezért kérjük, ha nem tudnak pontosan érkezni, erről tájékoztassanak új időpont kérésével, lehetőleg e-mailben! Ha a hangszer javítását konkrét határidőre beszéltük meg, mi ehhez igyekszünk tartani magunkat. Az elkészült munkáról értesítjük ügyfeleinket. Kérjük, hogy az elkészült munkákat a lehető legrövidebb időn belül vegyék át, mert a rendelkezésünkre álló hely elég szűkös. Az egy héten belül át nem vett hangszerek tárolásáért a jövőben külön díjat számítunk fel, ami heti 5000 Ft.

Gitár javítások

Egy éves szünet után ismét elérhető műhelyemben a gitárok javítása.

Az ok: némi segítségre tettem szert .

Akusztikus gitárokon húrtartó ragasztások, húrozás, beállítás a kisebb törések javítása általában felbontás nélkül. Nagyobb javításokat csak értékesebb hangszerek esetében érdemes végezni,tekintettel az árakra.
Elektromos gitárok: nyak, a húrtartó, és a felső nyereg beállítás, nyak illesztése, bundozás. Elektronika javítást általában nem vállalok .

2019. február 6.

A következő probléma, a hangszeren látható sérülések.

A használt hangszer piacon, megfizethető áron kapható öregebb hangszerek nagy része, korukból is adódóan, nagy valószínűséggel már átesett néhány beavatkozáson. Ha szakszerűen van javítva egy sérülés, az a hangszer használhatóságát, jó esetben a külsejét sem befolyásolja. Ellenkező esetben viszont nehéz feladattal állhatunk szemben.

A konkrétumok ismerete szükséges ahhoz, hogy el tudjam dönteni: a szakszerűtlen beavatkozás orvosolható-e, és hogy mennyibe kerül a javítás.

2019. február 5.

A használtan kapható fa hangszerek vásárlásakor, mint már írtam, a hangszer méretei a legfontosabb és egyben meghatározó tényezői annak, hogy jól vásároltunk-e.

Alább megadom a 4/4-es cselló méreteit.    

játszó menzúra 695            test menzúra 400      nyak menzúra 280

Ha ez a három méret stimmel, akkor már egész jól érezhetjük magunkat.

Még fontos a láb legnagyobb magassága: 92 mm.

A hangszer testének hossza 752-755 mm.

Gyakori jelenség, hogy régebbi, kb. 80-100 éve készült hangszerek test menzúrája 400 helyett 410, vagy akár 420 mm. Ez az a méret, amit csak tudomásul lehet venni, mert ez építési adat. A nyak hosszúságán így, vagy úgy tudunk változtatni, de a test menzúrán NEM!!!

Ez azért igen fontos, hogy tisztán tudjunk intonálni. Egy hosszabb menzúrájú csellónál nagyobb távolságot kell lefognunk, mint a normál menzúránál, hogy a hang tiszta legyen.

2019 január 21

A múlt héten foglalkoztunk az internetes vásárlással.

Most néhány szót az óvatosabb embereknek.

Kérdezzünk meg szakembert. Ki is a szakember?

 1. A legkézenfekvőbb valaki a hangszeres tanár. A tanárok kétség kívül nap, mint nap foglalkoznak hangszereikkel, az iskola hangszereivel és a gyerekekkel.

Amit viszont tudni kell: a tanárképzésből hiányzik a hangszer ismeret és a hangszer karbantartási ismeretek oktatása. Minden tanár saját szorgalmára van bízva, hogy mit tanul meg és mit nem, és hogy ismereteit hogyan és mire használja fel. Így elég nagy sokszínűség figyelhető meg, ha objektíven próbáljuk ezt a dolgot szemlélni.

 • Hangszer bolt:
  a város (ok) területén általában található néhány hangszerbolt. A legtöbb bolt szakosodott valamire, pl. gitárok, vagy olcsóbb hangszerek, vagy fúvós hangszerek, zongorák stb. forgalmazására.
  Ha minőségi csellót vagy hegedűt akarunk vásárolni és az olcsó hangszerekkel foglalkozó boltba megyünk be, valószínűleg rossz helyen járunk. A hangszer boltokban kereskedőket találunk, akiknek szintén nem kell tudniuk (ez nem zárja ki, hogy tudhatják), hogy mit is árulnak. Nekik azt kell tudniuk, hogy mit lehet eladni és azt tudják is.
 • Hangszer készítő
  vagyunk egy páran az országban. Azt, hogy a kedves vevőnek kire esik a választása, nem rajtunk múlik. Általában azt tudnám mondani, hogy ha felkeresnek valakit közülünk és nem szimpatikus, amit hallanak, keressenek tovább, amíg a saját temperamentumuknak megfelelő szakemberre nem akadnak. Általában a honlapok, vagy a Facebook profilok megmutatják, hogy ki is a mi emberünk.
  Ha külföldi városokban próbálkozunk, mindenhol más a struktúra. Londonban pl. a legjobb üzletek csak a „Strad” magazinban hirdetnek, a többit az ügyfelek egymásnak ajánlgatják.

 • Az interneten kapható fa hangszerek buktatóiról a következő napokban fogok írni.

2019 január 15 csellók

Az utóbbi időben megnőtt a csellók iránti kereslet. Mit is tehetünk,ha szeretnénk egy jó minőségű, de nem túl drága csellót.

A legegyszerűbbnek az látszik, hogy vegyünk egy újat. Már el is indítjuk a böngészőt, beírjuk, hogy cselló, vagy gordonka, vagy cello és kijönnek dolgok. Szép új hangszerek. A baj kétféleképpen törhet ránk:

1 megveszünk egyet ezek közül

2 megkérdezzük a cselló tanárt.

Ma foglalkozzunk az első ponttal.

Az internetes vásárlás ma az egyik legnépszerűbb vásárlási forma. Hangszerek esetében ez kissé rizikós. Én 40 éve foglalkozom hivatásszerűen hangszerekkel, de csak teszt céljából engedem meg magamnak ezt a vásárlási formát. Hogy miért?

A hangszer méretei a legfontosabb és egyben meghatározó tényezői annak, hogy jól vásároltunk-e. Egy rossz méretekkel rendelkező, rosszul beállított hangszerrel csak az életkedvünk megy el, és talán örökre leteszünk a zene közelebbi megismerésének élményéről.

Az internetes oldalakon a számomra fontos méreteket sohasem tüntetik fel. Ha van olyan szerencsém, hogy -mondjuk a Jófogáson keresztül- kérdéseket tehessek fel az eladónak, akkor sem tudom megmagyarázni egy nem szakmám bélinek, hogy mit mérjen, mire vagyok kíváncsi.

Ha pedig egyszer kifizettem a hangszert, nincs visszaút. Hiába ígérnek garanciát. Valahogy a visszavásárlás nem szokott zökkenő mentesen zajlani…

És ki végzi el a garanciális javítást?

Én meg tudom csinálni természetesen.

Itt jön a közlendőm.

Az olcsó kínai csellók rétegelt lemezből, (angolul plywood) készülnek. Ezeket gyárban, gépekkel, szakképzett munkaerő nélkül rakják össze. Akad köztük néha egész használható darab is.

Nem garantálható, hogy jól rakták-e be a nyakat. A többi méret általában jó.
A fogólap vagy nagyon silány ébenfa, vagy valamilyen festett keményfa. Ezt általában a termék leírásában feltüntetik.

Nem láttam viszont ebben a kategóriában olyan hangszert, amely ne szorult volna komoly beállításra.
A húrláb, a fogólap íve , a húrok mind beavatkozást igényelnek.
Ennek költsége, mivel olcsó hangszerekről van szó, körülbelül a hangszer vételárával megegyező összeg. ha pedig a nyak állása nem megfelelő, akkor bizony még jóval többe is kerülhet a javítás.

2019 január 9

Újra jelentkezem a blog bejegyzésekkel, több hónap után. Volt egy kis technikai problémánk, de ,mint látható, megoldottuk.

A legutóbb közzétett cselló azóta elkészült,el is vitte a boldog tulajdonos.

A közelmúltban a legnagyobb érdeklődés a csellók iránt van,nem győzzük őket beszerezni. A következő napokban néhány észrevételt írok majd csellóvásárlás ügyben.

A másik, amivel egész évben foglalkoztam,a karbantartás. Általában véve nagyon elhanyagoltak a hangszerek,sokszor még a felső kategóriákban is. Erről is szándékozom többet írni a közel jövőben.

2018. május 4. péntek

Sajnos egyre kevésbé jut eszembe, hogy beszámoljak a munkáimról. De most épp gondoltam rá, hát íme:

berakás készítés

berakás készítés

2010. óta nem készítettem csellót, de most belevágtam, mert megrendelték. Lehet, hogy ez lesz az utolsó? Egyre nehezebben szánom rá magam nagyobb testű hangszerek készítésére.

2018. január 4. csütörtök

Lassan mindenki visszarendeződik a rendes kerékvágásba az ünnepek után. Tegnap felszereltem és kíváncsiságból meghúzattam a legújabb készülő hegedűmet egy kedves barátommal. Ígéretesnek mondta, ami jó hír, mert egy ígéretes tehetségnek készül.

új hegedűm lakkozás előtt

új hegedűm lakkozás előtt

kakukktojás

kakukktojás

Hamarosan folytatom a korábbi témát a hegedű restaurálásáról.