Main menu:

keresés:

kategoriák:

címkék:

Blogtár

Maker’s day összefoglaló

Az Angol Hegedűkészítők szövetsége  a BVMA  évente megrendezi tagjai számára a készítők napját (Maker’s Day) egy igen szép helyen, a King’s Place-n Londonban.

hangulat

Én 2014 óta vagyok tagja ennek a szövetségnek.
2017-ban voltam először a maker’s day-en. Az ott látott gyönyörű hangszerek arra ösztönöztek, hogy az én hegedűim is megközelítsék  azt a színvonalat, amit ott láttam. Idén először, mint kiállító vettem részt az eseményen, amely február 25.-én vasárnap volt.
 „A készítők napja egyedülálló esemény a Brit zenei naptárban. A rendezvény a vonós hangszerkészítés élő mesterségét mutatja be, és népszerűsíti a zenészek és a nagyközönség körében.” – mondják magukról.

hangulat 3

A kiállítók nemzetisége sokszínű, hiszen az angolokon kívül olasz, francia, német, kanadai, holland, török, cseh, lengyel, USA-beli és nem utolsósorban magyar kiállítók is voltak.

hangulat 2

A nekem legjobban tetsző hegedűket  Alberto Cassutti,  Piotr Klucenty, Atilla Okan, Florian Leonhard , Draskóczy Gábor és Szemmelveisz Tibor készítették.  A kedvenc vonókészítőim  Franziska Truestedt, Tim Baker , Philip Brown. Ott volt az Alpenholz gyönyörű faanyagokkal, a Pirastro, a D’Addario, a Sound Post LTD, az Anima Nova, és persze a Newark school tanulói, és mesterei.

discuss

Nem volt túl sok időm nézelődni, mert a saját asztalomnál is igen mozgalmas napom volt. Sok emberrel tudtam beszélni, új és régi ismerősök jöttek oda hozzám. 

2024 Március 14: így készül egy hegedűm

Kisfilm arról, ahogy nálunk elkészül egy hegedű.

Maker’s Day 02.25.2024 LONDON

Február végén részt vettünk a BVMA _(angol hegedűkészítők szövetsége) által szervezett készítők napján.
itt a kisfilm, amelyet erről az eseményről készítettem:

Cselló javítás

Befejeztem egy különleges hangszernek a restaurálását. Ez egy negyedes cselló, melyet 1797-ben Zobel Venceslaus készített. Íme:

Zobel cselló oldfalról
Zobel cselló háta
Zobel cselló csiga

facebook

2022-től a Meta Business site-on fogjuk is megtalálhatóak vagyunk.

https://www.facebook.com/Nemessanyiviolin

vagy

https://www.facebook.com/laszlo.nemessanyi.5

https://www.facebook.com/Nemessanyiviolin

egy hegedű új élete, 4. rész

Mint látható, sok piszok rakódott rá az évek során. Egy alapos tisztítással kezdődött a muka.
A mély oldali f nyílást mintha megrágta volna az egér. Itt pótlásra volt szükség
A repedések kitisztításával, és helyes illesztésével eleve kevésbé szembetűnőek a javítások. A repedések helyén retusáltam a lakkot.. Minden hiba persze nem tűnt el, de a tulajdonos így is nagyon boldog volt vele. Nyilván egy-egy munkánál a ráfordítás tekintetében figyelembe kell vennünk a hangszer értékét, és a megrendelő igényeit és lehetőségeit. Szóval, hogy meddig megyünk el, az egy kölcsönös mérlegelés eredménye.

egy hegedű új élete, 3.rész

Az alsó két káván elég csúnya béleléseket találtam, az alsó és felsőtökét is cserélnem kellett.

Sok volt benne a pillanatragasztós korábbi „javítás”

A háton a fúg az alsó szakaszon nyitva volt, és a felső tőke mellett is volt egy nyitott repedés.
Ezeket megragasztottam, és kis bélelésekkel, ún. pakedlikkel láttam el.

A lecsukás és a nyak illesztése után jött a lakk retusálása.

egy hegedű új élete, 2. rész

A tetőn lévő repedésekről eltávolítottam a korábbi alábéleléseket, és egyesével kitisztítottam, újraragasztottam, majd alábéleltem őket.

repedések szétmosása
A tetőt a felső és alsó töke helyénél meg kellette erősíteni, mert sérült volt az anyag. Itt láthatóak az új bélelések, valamint az új gerenda.

egy hegedű új élete

Hónapokkal ezelőtt került a műhelyünkbe ez a hegedű, ami a tulajdonos nagypapájáé volt, és az idők során több korábbi javításon is túlesett.

Így nézett ki kívülről
Belül pedig így. Ilyen gerendát még életemben nem láttam, leginkább egy velencei gondola jut róla eszembe. A bélelések gyufásskatulya darabokból készültek.

Miután eltávolítottam ezt a furcsa gerendát, gipszformát készítettem a tetőnek, hogy a sérült plasztikáját kiigazítsam.

2021.október 4.

2013-ban készült velem ez a portréfilm, amit nemrég bocsátottak a rendelkezésemre. Ma már nyilván mást (is) mondanék, de vállalhatónak gondolom. Annak pedig, aki még nem találkozott velem, ad egy képet rólam. Íme: https://vimeo.com/428946323/2f048c547e